Mak polny

Łacińska nazwa: Papaver rhoeas

Rodzina: makowate (Papaveraceae)

Wysokość: 30–80 cm

Kwitnienie: od maja do lipca (czasem nawet do sierpnia)

Kwiaty: intensywnie czerwone (rzadziej różowe lub białe), z czarnym środkiem

Liście: pierzaste, owłosione, szarozielone

Łodyga: delikatna, owłosiona, łatwo się łamie

Owoce: charakterystyczna torebka nasienna z otworkami pod wieczkiem – wysiewa się sama

Uprawa maku polnego

Choć to roślina dziko rosnąca, łatwo ją też uprawiać w ogrodzie:

🔸 Siew

Termin: wczesna wiosna lub jesień (jesienny siew daje wcześniejsze kwitnienie)

Sposób: siej bezpośrednio do gruntu – nasion nie przykrywaj ziemią (potrzebują światła do kiełkowania)

Rozstaw: dość luźny – rośliny nie lubią ścisku

🔸 Stanowisko

Słońce: pełne – im więcej światła, tym więcej kwiatów

Gleba: przepuszczalna, lekka, uboga w składniki – maki nie lubią nawożenia

🔸 Pielęgnacja

nie wymagają podlewania (chyba że jest długa susza),

nie znoszą przesadzania – mają delikatny korzeń palowy,

są odporne na choroby i szkodniki,

po przekwitnięciu można zostawić je do samoistnego rozsiewu.

Zastosowanie

W ogrodzie: jako roślina ozdobna na rabaty, łąki kwietne, naturalistyczne ogrody

W bukietach: trudne do cięcia – szybko więdną, ale efektowne

W edukacji: używane w szkołach i projektach przyrodniczych

Symbolicznie:

w wielu krajach symbol pamięci o poległych żołnierzach (zwłaszcza 11 listopada – „Remembrance Day” w Wielkiej Brytanii)

w Polsce pojawiają się w literaturze i poezji jako symbol przemijania i piękna natury

Uwaga

Mak polny nie jest tym samym co mak lekarski (Papaver somniferum), z którego wytwarza się opium. Mak polny nie zawiera substancji narkotycznych.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz