Orzech laskowy

Orzech laskowy to owoc leszczyny (Corylus) – To jeden z najstarszych jadalnych orzechów uprawianych przez człowieka, ceniony za smak i wartości odżywcze.
Leszczyna występuje naturalnie w całej Europie, Azji Mniejszej, a także w regionach Kaukazu i Bliskiego Wschodu.W Polsce jest rośliną rodzimą – można ją spotkać dziko w lasach, zaroślach, a także uprawiać w ogrodach.
Krzew dorastający do 3–5 m wysokości (czasem małe drzewko).Liście szerokojajowate, ząbkowane, opadające na zimę.Kwiaty rozdzielnopłciowe – męskie (kotki) pojawiają się zimą, żeńskie wczesną wiosną.Owoc: orzech laskowy – twarda skorupka otoczona okrywą (zwiniętym liściem – tzw. miseczką), dojrzewa od końca sierpnia do września.
Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, lekko kwaśne do obojętnych (pH 6–7).Stanowisko: słoneczne lub półcieniste, osłonięte od wiatru.Wymaga zapylacza (najlepiej sadzić kilka różnych odmian).
Orzechy zbiera się gdy same zaczynają opadać z krzewu.
Orzechy laskowe są bardzo zdrowe:
Składnik Ilość (na 100 g)
Kalorie ~650 kcal
Tłuszcze ~60% (głównie nienasycone)
Białko ~15 g
Węglowodany ~17 g
Błonnik ~10 g
Witamina E bardzo dużo
Magnez, potas, wapń – obecne w sporych ilościach
Poprawiają pracę serca
Wspomagają układ nerwowy
Są źródłem energii i antyoksydantów
Bezpośrednie spożycie: surowe, prażone, w łupinach lub obrane.Słodycze i wyroby cukiernicze: nugat, czekolady (np. Nutella), torty, ciasta.Olej z orzechów laskowych: zdrowy tłuszcz używany także w kosmetyce.
Mąka z orzechów laskowych: bezglutenowa alternatywa do wypieków.
Leszczyna była w mitologiach celtyckich i słowiańskich symbolem mądrości i płodności.
Alergie na orzechy laskowe są dość częste, szczególnie u osób uczulonych na pyłki brzozy (reakcja krzyżowa).We Włoszech i Turcji leszczyna to duże uprawy towarowe.
