Orzech laskowy

Orzech laskowy to owoc leszczyny (Corylus) – To jeden z najstarszych jadalnych orzechów uprawianych przez człowieka, ceniony za smak i wartości odżywcze.

Leszczyna występuje naturalnie w całej Europie, Azji Mniejszej, a także w regionach Kaukazu i Bliskiego Wschodu.W Polsce jest rośliną rodzimą – można ją spotkać dziko w lasach, zaroślach, a także uprawiać w ogrodach.

Krzew dorastający do 3–5 m wysokości (czasem małe drzewko).Liście szerokojajowate, ząbkowane, opadające na zimę.Kwiaty rozdzielnopłciowe – męskie (kotki) pojawiają się zimą, żeńskie wczesną wiosną.Owoc: orzech laskowy – twarda skorupka otoczona okrywą (zwiniętym liściem – tzw. miseczką), dojrzewa od końca sierpnia do września.

Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, lekko kwaśne do obojętnych (pH 6–7).Stanowisko: słoneczne lub półcieniste, osłonięte od wiatru.Wymaga zapylacza (najlepiej sadzić kilka różnych odmian).

Orzechy zbiera się gdy same zaczynają opadać z krzewu.

Orzechy laskowe są bardzo zdrowe:

Składnik Ilość (na 100 g)

Kalorie ~650 kcal

Tłuszcze ~60% (głównie nienasycone)

Białko ~15 g

Węglowodany ~17 g

Błonnik ~10 g

Witamina E bardzo dużo

Magnez, potas, wapń – obecne w sporych ilościach

Poprawiają pracę serca

Wspomagają układ nerwowy

Są źródłem energii i antyoksydantów

Bezpośrednie spożycie: surowe, prażone, w łupinach lub obrane.Słodycze i wyroby cukiernicze: nugat, czekolady (np. Nutella), torty, ciasta.Olej z orzechów laskowych: zdrowy tłuszcz używany także w kosmetyce.

Mąka z orzechów laskowych: bezglutenowa alternatywa do wypieków.

Leszczyna była w mitologiach celtyckich i słowiańskich symbolem mądrości i płodności.

Alergie na orzechy laskowe są dość częste, szczególnie u osób uczulonych na pyłki brzozy (reakcja krzyżowa).We Włoszech i Turcji leszczyna to duże uprawy towarowe.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz