Mak polny

Łacińska nazwa: Papaver rhoeas
Rodzina: makowate (Papaveraceae)
Wysokość: 30–80 cm
Kwitnienie: od maja do lipca (czasem nawet do sierpnia)
Kwiaty: intensywnie czerwone (rzadziej różowe lub białe), z czarnym środkiem
Liście: pierzaste, owłosione, szarozielone
Łodyga: delikatna, owłosiona, łatwo się łamie
Owoce: charakterystyczna torebka nasienna z otworkami pod wieczkiem – wysiewa się sama
Uprawa maku polnego
Choć to roślina dziko rosnąca, łatwo ją też uprawiać w ogrodzie:
🔸 Siew
Termin: wczesna wiosna lub jesień (jesienny siew daje wcześniejsze kwitnienie)
Sposób: siej bezpośrednio do gruntu – nasion nie przykrywaj ziemią (potrzebują światła do kiełkowania)
Rozstaw: dość luźny – rośliny nie lubią ścisku
🔸 Stanowisko
Słońce: pełne – im więcej światła, tym więcej kwiatów
Gleba: przepuszczalna, lekka, uboga w składniki – maki nie lubią nawożenia
🔸 Pielęgnacja
nie wymagają podlewania (chyba że jest długa susza),
nie znoszą przesadzania – mają delikatny korzeń palowy,
są odporne na choroby i szkodniki,
po przekwitnięciu można zostawić je do samoistnego rozsiewu.
Zastosowanie
W ogrodzie: jako roślina ozdobna na rabaty, łąki kwietne, naturalistyczne ogrody
W bukietach: trudne do cięcia – szybko więdną, ale efektowne
W edukacji: używane w szkołach i projektach przyrodniczych
Symbolicznie:
w wielu krajach symbol pamięci o poległych żołnierzach (zwłaszcza 11 listopada – „Remembrance Day” w Wielkiej Brytanii)
w Polsce pojawiają się w literaturze i poezji jako symbol przemijania i piękna natury
Uwaga
Mak polny nie jest tym samym co mak lekarski (Papaver somniferum), z którego wytwarza się opium. Mak polny nie zawiera substancji narkotycznych.